Sportblessures bij kinderen
Heeft uw kind een sportblessure? Sportfysiotherapeut Liecke Blom weet wel raad.
Sporten is leuk! Gelukkig geldt dit voor alle leeftijden, zo ook voor (jonge) kinderen. Helaas geldt ook voor alle leeftijden dat daar een blessure bij kan horen. Denk bijvoorbeeld aan een misstap bij tikkertje spelen of de bal net niet lekker raken tijdens de voetbalwedstrijd waardoor het in de lies schiet.
Een blessure kan ontstaat door overbelasting, maar ook door een acuut moment, zoals een kneuzing of zelfs een breuk. Bij kinderen is het groeien daarbij vaak een bijkomende factor. Het is belangrijk dat er een goede (fysiotherapeutische) diagnose gesteld wordt. Hierdoor kan er voor de blessure het juiste beleid en behandeling worden gestart.
In het jaar 2016 waren in Nederland meer dan de helft van alle geblesseerde sporters in die de spoedeisende hulp nodig hadden jonger dan 18 jaar. Hierbij kunnen wij zien dat er altijd wel risico’s aan het sporten zijn.
Deze cijfers moet onze kinderen niet tegenhouden van het lekker buitenspelen buiten of lid worden van een sportverenging. Kinderen moeten juist méér bewegen. Zo toont een recent onderzoek aan dat kinderen vanaf jonge leeftijd afwisselend sportactiviteiten moeten uitproberen om betere motorische vaardigheden te ontwikkelen. Juist hierdoor hebben ze minder kans op een blessure.
Bewegingsnorm kinderen 4-18jaar
60 minuten per dag waarvan 3x per week activiteiten waarbij spierkracht voorop staat (klimmen, springen), afwisselend sportactiviteiten om de motorische vaardigheden optimaal te ontwikkelen (kleinere kans op blessures in de toekomst). Het is van belang dat kinderen die beginnen met sporten of nooit gesport hebben het alles rustig opbouwen en voldoende rust tussendoor nemen.
Hieronder staan twee veel voorkomende blessures bij kinderen.
M. Osgood-Schlatter (overbelasting/groeipijn)
Pijn klacht net onder de knie op het scheen been. Dit gaat vaak gepaard met zwelling en de plek drukpijnlijk is. Dit is de meest voorkomende overbelasting blessure bij kinderen, waarbij meiden vaan in de leeftijd 8-12 jr en jongens van 10-15jr. Dit heeft te maken met de periode waarin kinderen gemiddeld het snelst groeien. Dan in combinatie met belastende activiteiten (veel sporten) kan deze klacht veroorzaken. De klachten ontstaan vaak na of later ook tijdens het sporten. Aanpassen van de sportactiviteiten kan helpen bij het herstel. Alleen rust nemen geeft meestal geen afname van klachten. Liecke legt je graag uit hoe je het beste je sport weer op kunt bouwen.
M. Sever (groeischijf bij de hak)
Pijnklachten aan de hak/achillespees. Na de M. Osgood-Schlatter zijn dit de meest voorkomende klachten bij jonge kinderen (meer jongens dan meisjes, in de leeftijd van 5-12 jaar). De klachten komen vaak voor bij kinderen die veel sporten en kinderen met overgewicht. Een overmatige trekkracht van de achillespees op het hielbeen geeft irritatie. Ook hierbij is overbelasting i.c.m. groei van uw kind een oorzaak.
Andere veel voorkomende klachten bij kinderen zijn:
- Patello Femorale Pijn Syndroom – Pijnklachten onder de knieschijf (zie knieklachten) Vaak meisjes vanaf 11 jaar.
- Sinding Larsen Johansson – Pijnklachten onderzijde knieschijf
- Enkelletsel -Verzwikking, verstuiking, instabiliteit etcetera.
Sportblessures zijn vervelend en kunnen het plezier in het bewegen/sporten erg in de weg zitten. Een snelle diagnose kan ervoor zorgen dat uw kind weer snel het plezier terug kan vinden in het bewegen en weer lekker kan gaan sporten.
Heeft u vragen over een (sport-)blessure van uw kind of weet u niet zo goed wat te doen? Of heeft uw kind een andere klacht? Denk bijvoorbeeld aan nek, rug schouderklachten. Ook dan kunt u altijd contact opnemen en een afspraak maken met onze sportfysiotherapeut Liecke Blom!