U heeft last van nekpijn
Nekpijn
Gewone nekpijn kan plotseling ontstaan of meer geleidelijk. De pijn is hevig of zeurend. Bij hevige pijn zijn bepaalde houdingen en bewegingen soms niet meer mogelijk.De pijn kan samengaan met een stijf gevoel. U kunt uitstralende pijn hebben naar uw hoofd,tussen de schouderbladen schouder of arm.
Nekpijn kan erg hinderlijk zijn. Soms is het lastig om de dagelijkse dingen normaal te doen.Soms zijn het statische houdingen die pijn doen, maar ook bewegen zoals het omkijken kan stijf en vervelend aanvoelen.
Risicofactoren nekpijn:
'Mechanische' nekpijn komt het meeste voor. Dit wordt ook wel 'gewone' of 'aspecifieke' nekpijn genoemd. De oorzaak is vaak niet helemaal bekend. maar kan wel te maken hebben met:
- spanningen, emotionele stress
- overbelasting
- langdurige verkeerde houding, bijvoorbeeld langdurig voorver gebogen zitten. of juist veeel omhoog kijken.
- verkeerde beweging
- gebrek aan voldoende lichaamsbeweging
- na een val of stoot.
- Nekpijn komt bijvoorbeeld meer voor bij mensen die een groot deel van hun werkdag aan een bureau zitten in een 'voorovergebogen' positie. Maar ook het langdurig gebruik van ipad of telefoon kan nekklachten geven. Heel vaak is de exacte oorzaak van de pijn niet bekend.
Artrose: de nek kan bij het ouder worden wat stijver worden. De nekwervels worden wat stijveren zenuwen krijgen wat minder ruimyte. Artrose hoeft niet gepaard te gaan met nekpijn
Osteoporose: door botonkalking neemt de hoogte van de nekwervels af en kunnen soms inzakken. Dit komt vooral bij vrouwen na de overgang voor. Uw nekwervels nemen de zenuwen die in de nek lopen krijgen wat minder ruimte en geven soms pijn.
Nekhernia: De tussenwervelschijf drukt tegen de zenuw die naar uw arm loopt. Dit geeft schietende pijn in de arm meestal bij omhoog kijken of bij het strekken van de elleboog.
Nekpijn is vaak heel vervelend doordat het niet alleen pijnlijk is voor je nek, maar ook vermoeiend. Om de pijn in de nek te compenseren zal je andere spieren onder druk gaan zetten die je anders minder gebruikt, zoals de spieren in schouders en rug. Je hoofd zal zwaar aanvoelen en daardoor zal je sneller moe worden.
Meestal gaat nekpijn na een aantal weken vanzelf over. Als het na 6 weken nog niet over is, spreken we van chronische nekpijn.
Hoe voorkom je nekpijn?
Ontspannen is belangrijk voor alle spieren van het lichaam, en dus ook voor de nekspieren. Let op je houding tijdens het werk, sport, buiten lopen of thuis als je tv kijkt. Houd de schouders omlaag. Oefeningen doen met de nek kan ervoor zorgen dat de nekspieren soepeler worden. Hierdoor vermijd je een verkrampt gevoel en zullen je nek en je hoofd minder zwaar aanvoelen. Regelmatig bewegen met de nek is dus van belang. De doorbloeding neemt hierdoor toe en dat komt de mobiliteit van de spieren en nekgewrichtjes ten goede.
Wat is er aan nekpijn te doen?
- probeer zo gewoon mogelijk te blijven bewegen binnen uw mogelijkheden
- vermijd zwaar ( huishoudelijk) werk
- bouw de belasting geleidlijk aan op
- bij een zittend beroep; probeerna elke 30 minuten zitten een beweegpauze in te lassen van tenminste 1-2 minuten. Loop bijvoorbeeld zelf naar de printer, naar je collega of de koffieautomaat.
- vermijd stress
- neem contact op met uw fysiotherapeut voor informatie, advies en behandeling
Therapievormen die kunnen worden toegepast bij nekpijn zijn fysiotherapie,manuele therapie in combinatie met oefenen, dry needling, ontspanningstherapie of psychosomatische therapie.