Identificatieplicht per 1 januari 2025

WAT HOUDT DE IDENTIFICATIEPLICHT IN DE ZORG IN?

De identificatieplicht in de zorg houdt in dat u zich moet kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs wanneer u medische zorg ontvangt. Erkende fysiotherapeuten verplicht het burgerservicenummer (BSN) te gebruiken. Dat betekent dat wij uw BSN vastleggen in hun administratie en gebruiken bij het declareren van de zorg bij uw verzekeraar. Fysiotherapeuten moeten controleren of u degene bent die hoort bij het BSN voordat ze uw BSN mogen gebruiken in hun administratie. Daarom vragenwij u om een geldig identiteitsbewijs.

WAAROM IDENTIFICATIE IN DE ZORG?

De identificatieplicht is ingevoerd om misbruik met zorgpassen te voorkomen. Een onverzekerde die gebruik maakt van een gestolen, gehuurde of geleende zorgpas maakt misbruik van een zorgverzekering. Er wordt immers geen premie betaald. Ook werkt deze vorm van fraude de kans op medische fouten in de hand. De patiënt wordt immers aangezien voor iemand anders, met een ander medisch dossier.

WELKE IDENTITEITSBEWIJZEN VOLSTAAN?

U kunt zich identificeren met een geldig paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart of een vreemdelingendocument. 

GEEN GELDIG DENTITEITSBEWIJS?

Als u de zorgverlener geen identiteitsbewijs kunt laten zien, kan hij de kosten van uw behandeling niet declareren bij een zorgverzekeraar. Deze is per 1 januari 2025 extra streng geworden. De praktijk zal dan alle kosten van de medische behandeling op u verhalen.

IDENTIFICATIEPLICHT VOOR KINDEREN?

Anders dan de algemene identificatieplicht is er in de zorg geen leeftijdsgrens. Wel moeten kinderen vanaf 14 jaar hun eigen identiteitsbewijs tonen als ze medische zorg nodig hebben. Een bijschrijving van een (minderjarig) kind in het paspoort van de ouder kan worden gebruikt ter legitimatie van het kind. Deze ouder moet dan mee naar de arts of het ziekenhuis om het kind te kunnen identificeren. Kinderen kunnen vanaf 2012 niet meer worden bijgeschreven in het paspoort van de ouder. Een bijschrijving in een geldig paspoort kan echter nog wel gebruikt worden als identificatie in de zorg.

 

Echografie voor meer duidelijkheid omtrent uw klacht

Sinds 2020 zijn wij in het bezit van een echoapparaat. En wat zijn we er blij mee!

Fieke kan de pezen en slijmbeurzen van de schouder en elleboog goed in beeld brengen, zodat de juiste diagnose omtrent uw schouderprobleem snel gesteld wordt. Liselot ziet meer heup, knie enkelklachten onder echo. Per juni 2022  kan Handtherapeute Mallory haar diagnostiek van hand en polsklachten nog beter uitvoeren met behulp van het echoappraat en kan bekkentherapeut  Joyce  opnames maken van de werking van uw buik en bekkenbodemspieren. 

Jorien volgt masteropleiding Manuele Therapie

Jorien is gestart met de Masteropleiding Manuele Therapie aan de SOMT in Amersfoort. Deze deeltijdstudie duurt 3 jaar.
Hiermee kunnen ze het team van manueeltherapeuten (Liselot en Fieke) versterken. 
De manueeltherapeut heeft een brede kennis op het functioneren van spieren, gewrichten en het zenuwstelsel. Er is extra kennis over de anatomie (bouw van het lichaam) en  aandoeningen van het beweginsgapparaat.  Ook heb je meer technieken om de wervelkolom en gewrichten te behandelen. Bijvoorbeeld door mobilisaties en manipulaties (kraken). 

Leefstijl 4 Wijk bij Duurstede

Leefstijl 4 Wijk bij Duurstede
Zit u boven een gezond gewicht en wilt u daar graag iets aan doen? Dan is deelname aan een gecombineerde leefstijlinterventie misschien wat voor u. Dit is een programma van maximaal twee jaar met individuele afspraken en groepsbijeenkomsten.

Het doel is te werken aan een gezonde leefstijl en deze daarna ook vol te houden. U stelt hiervoor in samenwerking met een leefstijl en andere deskundigen een persoonlijk Leefstijlplan op. In het programma komen gezonde eetgewoontes en een gezond beweegpatroon aan bod. Maar ook zaken die een gezondere leefstijl moeilijk maken, zoals stress en slaapgebrek.

Twee jaar begeleiding
U krijgt twee jaar begeleiding van een leefstijlteam dat bestaat uit een leefstijlcoach, een diëtist en een beweegprofessional (fysiotherapeut en/of buurtsportcoach). Het eerste jaar wordt u intensief begeleid. Het tweede jaar bekijkt u samen met het team wat er nodig is om uw gezonde leefstijl te behouden.

Wie kan meedoen?

U bent ouder dan 18 jaar en
U heeft matig overgewicht en er komen chronische aandoeningen voor in de familie of
U heeft ernstig overgewicht
Kosten
U kunt in principe kosteloos deelnemen aan het programma. Het wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering en heeft geen invloed op uw eigen risico. Controleer wel de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar.

Interesse en meer informatie
Bent u geïnteresseerd om deel te nemen, maak dan een afspraak met uw huisarts of bespreek dit met de praktijkondersteuner. U heeft een verwijzing van de huisarts nodig om te kunnen deelnemen aan het programma. In  deze folder vindt u meer informatie over het programma.

Een gezond gewicht bereiken doe je samen met ons.

Een gezond gewicht bereiken? Dat doe je samen in Wijk: Gecombineerde leefstijlinterventie (gli) in Wijk bij Duurstede. Saskia Vijn en Thaliet zijn leefstijlcoaches en kunnen je helpen. Voor meer info: klik op onderstaande link

https://www.ditiswijk.nl/nieuws/algemeen/4022-gezond-gewicht-nu-nog-belangrijker-samen-gezonder-in-wijk-bij-duurstede