U heeft last van rugpijn
Is het zojuist in uw rug geschoten? Of heeft u eigenijk al veel langer rugklachten en is de pijn ineens veel heftiger? Acute lage rugpijn (ook wel spit of lumbago genoemd) komt veel voor. Vier van de vijf mensen hebben wel eens last van hun rug. De pijn kan ook uitstralen naar de bil of het been. Vooral lang staan of zitten, maar ook bewegen, kan flink pijnlijk zijn. Sommige mensen krijgen het maar één keer, bij anderen komt het geregeld terug, maar dat betekent niet dat het dan ernstig is. Waar rugpijn vandaan komt, is bij de meeste mensen lastig aan te geven. Zelfs bij erge pijn in uw rug is er meestal geen sprake van een ziekte of blijvende schade. Zeker is dat rugpijn bij de meeste mensen te maken heeft met de spieren, banden en gewrichten in de rug. Deze werken dan even niet zoals zou moeten. Ze zijn, simpel gezegd, ‘uit vorm’ of ‘uit balans’. Dat is echter geen reden tot pessimisme. Rugpijn heeft een goede prognose, dat wil zeggen: de kans is groot dat de klachten verdwijnen.
Er is een aantal risicofactoren bekend die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van lage rugklachten.
- veel tillen in combinatie met draaiende bewegingen (met name met gestrekte benen/knieën);
- lang in één houding blijven zitten of staan (op het werk, thuis);
- repeterend werk doen; bijvoorbeeld langdurig zitten of staan;
- inactieve leefstijl;
- plotselinge hevige inspanningen verrichten;
- blootgesteld zijn aan veel trillingen;
- overgewicht;
- roken
- stress en spanning
- soms zijn er structurele veranderingen in de rug (stenose, Bechterew, osteoporose, hernia nucleus pulposus).
Praktische adviezen
- Heeft u uitstralende pijn tot in de voet, die gepaard gaat met krachtverlies in dat been en/of moeite met plassen? Neem dan eerst contact op met uw huisarts.
- Beweeg zoveel mogelijk binnen uw mogelijkheden. Zorg dat u een aantal maal per dag een korte wandeling maakt maar let op dat u niet gaat slenteren. Bij een wandeling is het belangrijk dat u probeert op een redelijk tempo te wandelen. Verder kunt u de fysiotherapeut raadplegen voor specifieke oefeningen. Door het bewegen zal u minder pijn voelen en ook gemakkelijker kunnen bewegen dan ervoor.
- Voldoet u aan de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen? Deze norm stelt dat u tenminste vijf dagen per week 30 minuten matig intensieve lichaamsbeweging heeft. Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht is het gewenste aantal minuten per dag tenminste 60. Voldoende lichaamsbeweging zorgt voor de noodzakelijke belasting van uw spieren en gewrichten waardoor de belastbaarheid van uw lichaam hoog blijft. Ook is voldoende beweging natuurlijk belangrijk voor de geestelijke ontspanning.
- Uiteraard is een goede houding belangrijk. Wisselen van houding is gezond. Sterker nog, als u de hele dag op dezelfde manier zit of staat krijgt u eerder problemen. Voorkom dus dat u lang staat of zit: beweeg af en toe. Ga lopen, wissel van houding of kantel bijvoorbeeld het bekken rustig naar voor en achter om de lage rug in beweging te houden.
- Gebruik een stoel die goed steun geeft in uw onderrug. Vermijd het zitten op lage en zachte stoelen. Wanneer u lang achter elkaar moet zitten, probeer dan regelmatig te wisselen van houding, en waar mogelijk elke 20 tot 30 minuten even op te staan en te bewegen. Ga ook na of uw werkoppervlak een comfortabele hoogte heeft. Daarnaast kunt u uw buikspieren aanspannen om uw rug te ondersteunen tijdens het zitten of bij belastende bewegingen.
- Als u lange tijd achter elkaar moet staan, probeer dan regelmatig te wisselen van houding en waar mogelijk elke 20 tot 30 minuten toch even te zitten.
- Wie fit blijft, loopt minder risico dat de rugpijn weer terugkomt. Daar kunt u aan werken door regelmatig te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen of fietsen. Doe vooral wat u leuk vindt, want dan gaat u er makkelijker op termijn mee door. En dat is voor uw rug natuurlijk het beste.
Wat kan Fysio Frankenhof voor u betekenen?
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat als je acute rugpijn hebt, je het snelst herstelt als je een bezoek brengt aan de fysiotherapeut of manueel therapeut. Door onderzoek, behandeling en goede adviezen bent u over het algemeen weer snel op de been. De manueeltherapeut kan de wervels en spieren weer in beweging brengen. Dry needling kan de verkramping van de rugspieren tegengaan. Bij chronische/langdurige klachten leveren specifieke oefeningen aantoonbaar positieve resultaten op. De fysiotherapeut is vooral uw persoonlijke coach die helpt bij het herstel van uw klachten en bij het oppakken van uw dagelijkse activiteiten. U wordt zo begeleid dat u bij eventuele nieuwe rugklachten zelf weet wat u het beste kunt doen. Daarnaast krijgt u inzicht in welke aspecten juist gezondheidsbevorderend zijn zodat u een nieuwe periode van rugpijn zelf kunt voorkomen. U leert te herkennen welke bewegingen wel goed zijn en goed verlopen en wat u beter kunt vermijden, kortom, u leert te leven met uw rug